הכתובה היא המסמך שעליו חותם הגבר לפני כניסתו לטקס החופה. מפורטות בה באופן מסורתי והיסטורי כל ההתחייבויות שהבעל מתחייב כלפי אשתו ועליו לעמוד בהן ללא יוצא מן הכלל. פרט נוסף וחשוב שממופיע בכתובה הוא הסכום שהבעל מתחייב לשלם במידה והוא ואשתו יתגרשו ביום מן הימים. תביעת כתובה היא תביעה המוגשת לבית הדין הרבני והיא בעצם תביעה של אותו סכום כסף המופיע בכתובה. ישנם כללים מתי האישה זכאית לדרוש או לתבוע את סכום הכתובה ומתי היא לא תהיה זכאית לו ולמרות שמדובר בעניין שקשור לבית הדין הרבני הרי שהכתובת לקבל ממנה ייעוץ בעניין היא עורך דין העוסק בגירושין.
מתי אפשר ומותר להגיש תביעת כתובה?
כאמור, הכתובה היא קודם כל ולפני הכל מסמך התחייבויות של הבעל כלפי אשתו. במידה ובני הזוג נפרדים צריכה האישה לקבל את ההחלטה האם להגיש תביעת כתובה או שלא. בני זוג חילוניים לא בהכרח יקדישו תשומת לב או מחשבה לכתובה ולתוכן שלה ובמקרים כמו למשל כאשר יתגלה שהגירושין מתקיימים בשל בגידה של האישה בבעלה – היא כלל לא תהיה זכאית או רשאית להגיש תביעה לבית הדין הרבני. עורך דין שמכיר את הדין הרבני יידע לייעץ ללקוחות שלו, לרבות הנשים שאותן הוא מלווה בגירושין איך להתנהל מבחינת הכתובה שהבעל חתום עליה.
המשמעות של תביעת כתובה כיום
לא מעט זוגות מקיימים את טקס הקידושין תחת החופה בצורה מסורתית על מנת להמשיך את המסורת גם אם אין להם שום זיקה לדת או להלכה. מכאן שלא תמיד הם יודעים או מבינים שלתוכן הכתובה יש משמעות וחשיבות בעת הגירושין. תביעת כתובה היא לא עניין שחושבים עליו או לוקחים אותו בחשבון מראש אך צריך לדעת שגם אם אין זיקה ליהדות או להלכה – הכתובה יכולה להפוך להיות משמעותית כאשר בני הזוג יקבלו את ההחלטה להתגרש.
בעת ההחלטה על גירושין חשוב לקבל ייעוץ פרטני מעורכי דין לענייני משפחה שיש להם ידע וניסיון רב. הייעוץ חייב להיות אישי ופרטני, כמו זה שמקבלים ממשרד עו"ד אלמוג גדקר ושות'.