צוואות ותכנון ירושה הם כלים משפטיים חיוניים להבטחת חלוקת רכוש בהתאם לרצון המצווה ולמניעת מחלוקות משפחתיות בעתיד. כאשר אדם אינו משאיר צוואה, עיזבונו מתחלק בהתאם לחוק הירושה, ולאו דווקא לפי רצונותיו האישיים. באמצעות תכנון נכון ועריכת צוואה תקפה, ניתן להבטיח כי הנכסים יועברו ליורשים המיועדים, תוך שמירה על יציבות כלכלית וצמצום חיכוכים משפטיים. צוואה מאפשרת לקבוע הוראות מפורטות בנוגע לחלוקת הרכוש, מינוי מנהל עיזבון ואף קביעת תנאים לקבלת הירושה.
איך מבצעים צוואות ותכנון ירושה בצורה נכונה?
בעת עריכת צוואה ותכנון הירושה, ישנם מספר היבטים חשובים שיש לקחת בחשבון:
- סוג הצוואה – ניתן לערוך צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות (נוטריון/בית משפט) או צוואה בעל פה במקרים חריגים.
- מניעת התנגדויות עתידיות – צוואה שנערכה בליווי עורך דין מומחה תהיה ברורה וחד משמעית, מה שימנע עילות לפסילתה.
- שיקולי מס ויעילות כלכלית – תכנון מוקדם עשוי לסייע במניעת נטל מס על היורשים ולוודא חלוקה כלכלית חכמה של הנכסים.
- התאמה אישית – ניתן לשלב בצוואה הוראות מיוחדות, כגון הורשת נכסים לעמותות, מינוי נאמנים, או חלוקה הדרגתית של הירושה.
- אפשרות לעדכון הצוואה בעת הצורך – שינויים במצב המשפחתי או הכלכלי מחייבים עדכון הצוואה כדי לשקף את הרצון העדכני של המצווה.
שיקול המס והיעילות הכלכלית הוא חשוב משום שדיני המס בישראל אינם גמישים ותשלום המס נקבע באופן אוטומטי בהתאם לחלוקה/ מכירה של הנכסים שניתנו בירושה.
כך למשל במקרה של תכנון באמצעות נאמנות, הקמת נאמנות משפחתית יכולה לסייע בניהול נכסים לטובת היורשים, תוך דחיית אירועי מס ופיזור ההכנסות לצורך הפחתת חבות המס.
לדוגמה, אם נכסים מניבים מועברים לנאמנות, ניתן לחלק את ההכנסות בין מספר יורשים וליהנות ממדרגות מס נמוכות יותר.
בנוסף, אם העיזבון כולל מניות בעסק או תיק השקעות, בתכנון ירושה לקראת עריכת צוואה נבדוק האם רווחי העסק או ההשקעות יחויבו במס גבוה יותר אצל היורשים.
לדוגמה, הורשה של מניות בחברה פרטית עשויה לגרום לחיוב במס דיבידנד גבוה ליורשים, ולכן ייתכן שעדיף לבצע שינוי מבני לפני הפטירה.